Robotiserer automasjon på råstoffets premisser

Ekrem Misimi i laben. Her lærer roboten å gripe en minitomat. Foto: TYD, med tillatelse fra SINTEF

Automatisert håndtering av fisk med gripeteknologi har lenge vært vanskelig. Hvordan bruke maskinsyn, styring, robotlæring og kunstig intelligens til å trene opp maskinens «øye» og «hjerne»? Hvordan få følsomme robothender til å gjøre jobben perfekt? Hør mer om dette på lunsj-webinaret torsdag den 22. oktober kl 11 – 12!

Fisk og andre slaktedyr kan være vanskelige å håndtere presist maskinelt, eksempelvis ved snuing og renskjæring. SINTEF Ocean jobber for fullt med å få maskiner til å lære seg å se, gripe og behandle slike objekter med omsorg.

Samspillet mellom en robot og objekter som er myke, skjøre, bløte eller formbare, er en av de største utfordringene innen robotikk i dag, fordi råstoffet endrer form og fasong ved håndtering. For oss mennesker er det lett å følge etter og kompensere for dette i sanntid, men roboten trenger avanserte visuelle og fintfølende sanser for å få det til.

Roboten må derfor få kunstige «øyne» i form av 3D-syn, kunstig «hjerne» fra kunstig intelligens, og følsomme «hender» som baserer seg på kraft og taktil sansing.

– Ved hjelp av disse egenskapene kan vi gi robotene en oppgavespesifikk intelligens, som er god nok til å gjøre jobben automatisk, sa Ekrem Misimi til Gemini i vår.

Dette vil Ekrem og Aleksander Lillienskiold fortelle mer om på lunsjwebinaret. Lillienskiold vil spesielt gå inn på hvordan hånden interagerer med sjømatobjektet eller fisken den skal gripe tak i. Dette har vært fokuset i doktorgradsarbeidet hans.

Nyt disse spennende foredragene sammen med dine kolleger mens dere inntar lunsjen, og still spørsmål til foredragsholderne og bli med på diskusjonen om hvilke muligheter deltakerne kan ha med disse teknologiene. Eller bare lytt og lær!

Påmelding til arrangementet kan skje her. Påmeldte vil få innkalling i Teams når webinaret nærmer seg.

PS: Hvis du ikke får påmeldingsbekreftelse, kan den ha havnet i søppelposten.