16/05/2025
Hvordan kan vi raskt få slambaserte gjødselprodukter ut i markedet? – Vi har fått klare signaler: Hvis vi klarer å koordinere oss og skalere opp, så er markedet mottakelig. Og vi vet – selv om det ikke har vært mye snakket om – at eksport er mulig, og antagelig nødvendig.

Det sa Jon A. Svenningsen fra NCE Aquatech Cluster/Fremtidens Industri, da han oppsummerte workshopen «Lønnsom gjødsel fra slam».
Næringsklyngene NCE Aquatech, WoodWorks! og Agritech Cluster hadde invitert markedsaktører, teknologiutviklere og verdikjedeaktører for å se på forretningsmuligheter innen utnyttelse av slam fra RAS eller fiskeslakteri til verdifull organisk gjødsel.
– Hva trenger aktørene i verdikjeden for å lykkes?
En sluttprodukt-orientering var viktig når aktører fra sektorene hav, jord og skog møttes for å diskutere kommersielle muligheter:
– Målet i dag er å finne nye koblinger og samarbeid mellom markedsaktører og teknologiutviklere, sa Kari Thyholt fra NCE Aquatech Cluster/Fremtidens Industri. Hun leder BioVerdi 2.0 prosjektet, et samarbeid mellom næringsklyngene, finansiert av Tøndelag fylkeskommune og SpareBank 1 SMN. Ambisjonen er å gjøre Midt-Norge til en attraktiv region for grønne og bærekraftige etableringer og investeringer på tvers av disse sektorene.
Konkrete ideer – og aktører klare til å bidra
– Det kom ganske mange konkrete innspill og ideer på både energiutnyttelse (spillvarme), logistikkoptimalisering og salt. Det gleder jeg meg til å følge opp, sa en fornøyd Torgeir Lassen fra Terramarine. De har konkrete planer om oppstart i Trøndelag.
Sammen med Ragn-Sells Havbruk, Felleskjøpet Agri og AquaRessurs var disse bedriftene utgangspunktet, når deltakerne skulle forsøke problemløse «the missing link» i verdikjeden.
– Jeg har fått kontakt med flere vi trenger for å supplere verdikjedene våre. Og vi er interessert i å være med på nye løp som er kommet fram her i dag, sa Ole Arthur Vaage, daglig leder i Ragn-Sells Havbruk. Han pekte på behovet for nye aktører når teknologien skal skaleres, som biogass- og forbrenningsanlegg:
– Trøndelag er definitivt et interessant område for å kunne starte opp denne type teknologi.
Teknologi for oppsamling av slam fra havbruk
– Jeg har egentlig fått opp flere alternative løsninger på utfordringer i verdikjeden som kan være verdt å jobbe med, selv om dette er løsninger som vil være modne til forskjellig tid. Det sa Bjørn Ola Holm fra AquaRessurs. Bedriften fra Rørvik utvikler løsninger for en verdikjede helt fra oppsamling av slam fra havbruk, og biogass planlegges som ett av flere foredlingstrinn.
Også Halfdan Solberg fra Solberg Industrier delte sine erfaringer og tanker. Som industriell aktør med kjemisk tilnærming kan selskapet supplere biologien og bidra til mer lønnsomme produkter – bidra med skaleringen som markedsaktørene etterspør.
– Vi står ved et startpunkt
Fasilitator Jon A. Svenningsen ledet dagens workshop. Ikke bare var han fornøyd med engasjementet, han er optimistisk rundt det å få til etableringer i Trøndelag og Midt-Norge:
– Det tok åtte år for Solberg å gå fra problem til produkt. Jeg tror vi står ved et lignende startpunkt nå. Problemet er anerkjent, engasjementet øker, og konkrete initiativ er i gang. Om noen år vil vi se tilbake og vite at vi var tidlig ute. Jeg tror dette kan bli lønnsomt raskt – så optimistisk er jeg.











