03/11/2025

Slakterinettverket setter nytt fokus på verdiskaping, kvalitet og kompetanse

Nylig samlet klyngas Slakterinettverk og NCE Aquaculture Clusters Industrinettverk for slakt og foredling over 80 deltakere til faglig samling i Bodø.

Målet for samlingen var å styrke samarbeid, kompetanse og utviklingskraft i norsk lakseslakteri og videreforedling.


Arrangementet startet på Salmon Center Bodø og var forbeholdt slakteribedriftene. Temaene omhandlet bemanning, rekruttering, kompetansebehov og videreforedling – med konkrete casepresentasjoner fra blant andre Salten N950, Sinkaberg og Mowi.

Temaet videreforedling ble fulgt opp av bidrag fra Astafjord, Nordlaks og Grieg Finnmark, med fokus på pre-rigor filetering, plussprodukter og muligheter innen bedre håndtering og innfrysing av høykvalitets råstoff.

Om kvelden samlet slakterier og leverandører seg på Scandic Havet for faglig nettverksbygging.

– Løfter konkrete utfordringer og muligheter sammen

Neste dag ble gjennomført som felles samling for slakterier og leverandører, med faglig fordypning innen tre hovedområder som næringen selv har prioritert:

  • Listeria og biosikkerhet (med innlegg fra Sjømat Norge, SINTEF Ocean og Thelma Inneklima & Arbeidsmiljø)
  • Vannbehandling og sidestrømmer – og hvordan vi kan utnytte flere biprodukter før det blir kategori 2
  • Produksjonsoptimalisering – hvor Cermaq og Nova Sea delte erfaringer

Samlingen viste tydelig at bransjen ønsker mer samarbeid om praktisk forbedringsarbeid, både mellom slakterier og mellom slakterier og leverandørmiljø.

– Norske slakterier sitter på unik innsikt fra produksjonen, og leverandørindustrien sitter på teknologi og utviklingskraft. Når vi møtes i samme rom og løfter konkrete utfordringer og muligheter sammen, ser vi at vi beveger oss raskere, sier Morten Andersen fra NCE Aquatech Cluster.

– Samlingen i Bodø viser at samarbeidsarenaene virker, og gir direkte inputs til hva vi må prioritere fremover, sier Ann Cecilie Hilling fra NCE Aquaculture.