Studentene sto i sentrum under siste dag av Aqua Nor 2021. En av studentene oppsummerte dagen slik: – Absolutt verdt å ta turen.
Skrevet av Malin Sveinsdotter Lystad i NCE Aquatech Cluster, for Brohode Havbruk 2050.
Konferansesalen i Trondheim Spektrum fyltes raskt opp av studenter på den siste dagen av Aqua Nor 2021.
– Det er dere som er fremtiden, sa Øyvind Haram i Sjømat Norge mens han så utover forsamlingen av studenter.
Studentdagen startet med studentseminar der studentene fikk informasjon om blant annet Brohode Havbruk 2050, Trainee Trøndelag og Ungt entreprenørskap.
– Bruk denne muligheten dere får i dag, sa Haram til slutt i sitt innlegg.
Etter studentseminaret fikk nemlig studentene mulighet til å gå rundt til utstillerne.
– Veldig relevant for oss
Tre studenter som hadde tatt turen til Trondheim og Aqua Nor denne dagen, var Camilla Dolmen, Nora Lysø og Thea Olsen. De studerer alle tre «Havbruk og sjømat» ved Universitetet i Bergen.
– På forhånd var jeg veldig spent på om det var verdt å ta turen hit, men det var det absolutt, sa Dolmen etter å ha brukt flere timer på å utforske messa.
De var alle tre svært fornøyde med dagen.
– Jeg synes dagen har vært kjempebra. Det var veldig fint å få muligheten til å gå rundt på messa, for det er jo ikke noe vi har tilgang til gjennom studieløpet vårt. Det var fint å få se hva som finnes der ute, og hvilke muligheter vi har, fortalte Domen.
De var alle tre også enige om at de gjerne skulle hatt bedre tid.
– Vi skulle gjerne hatt to dager, for det er så mange å snakke med. Det er ei stor messe, sa Lysø.
– Vi rakk ikke gjennom alt, for det var så mye å se på og så mange å snakke med, la Dolmen til.
Nye løsninger
Til tross for at de skulle ønske at de hadde bedre tid, brukte de tre studentene fra UiB tiden godt.
– Vi har snakket med mange, og vi har snakket med flere som kan gi en mulig masteroppgave, så det er veldig relevant for oss, fortalte Olsen.
– Vi har snakke med mange som jobber med teknologi, og som har løsninger vi aldri har hørt eller visst om. Det har vært veldig interessant, sa Lysø.
– Jeg har hatt sommerjobb i næringa, og når man har jobbet på et sted så blir man vant til én måte å gjøre en oppgave på. Det var veldig fint å komme hit å se andre løsninger og måter å jobbe på, fortalte Olsen.
– Vi får se mangfoldet i hvordan man løser forskjellige oppgaver på, la Lysø til.
De opplevde også å bli godt tatt imot av de som sto på stand.
– Alle på messa var veldig villige til å snakke med oss, så det var veldig positivt, fortalte Olsen.
Ser positivt på fremtiden
Dolmen går nå tredjeåret på «Havbruk og sjømat», mens Lysø og Olsen er på fjerdeåret på samme studie. De ser alle lyst på en fremtid innen havbruksnæringa.
– Personlig ser jeg positivt på framtiden. Jeg har inntrykk av at det er ei handlekraftig og ressurssterk næring. Og jeg opplever at næringa er villig til å høre på nye løsninger og er villige til å lære, fortalte Dolmen.
– Jeg føler at næringa blir mer og mer opptatt av å høre om nye løsninger og å utvikle seg, sa Lysø.
Alle tre har som mål å jobbe i havbruksnæringa etter endt studie.
– Mange i familien jobber i næringa fra før, så jeg er godt kjent med næringa. Det er også positivt at det er muligheter for jobb i næringa der jeg kommer fra. Det er også ei næring hvor det skjer mye og hvor det er mye utvikling. Det gjør den veldig spennende, forklarte Dolmen.
– Jeg har hatt god kjennskap til næringa hele livet, og dermed sett næringa i praksis. Jeg har sett hvor viktig havbruksnæringa er, og hvor mange spennende jobber som finnes, sa Lysø.
– Jeg valgte dette studiet fordi jeg rett og slett virket som ei spennende næring med fokus både på havet og innovasjon, så det var den kombinasjonen som gjorde havbruksnæringa interessant for meg, fortalte Olsen.
For henne var det spesielt viktig å være på Aqua Nor.
– Jeg har ikke så mange kontakter innen næringen, så for meg er det veldig nyttig å komme hit å knytte kontakt med næringa, fortalte Olsen.
Når studentdagen nærmer seg slutten, har de alle tre følgende konklusjon:
– Det var absolutt å ta turen til Aqua Nor.