17/01/2025

Utløser en rekke grønne initiativer og samarbeidsprosjekter på tvers av næringer

Bedrifter løper av gårde, enkelte fortere enn andre. Økt fokus på sirkulærøkonomi og et ønske om å være høyere opp i verdipyramiden, det er noen av erfaringene vi har gjort oss i BioVerdi prosjektet dette året.

Det forteller Kari Thyholt fra NCE Aquatech Cluster. Hun leder BioVerdi 2.0, et prosjektsamarbeid mellom næringsklyngene WoodWorks!, Agritech, NCE Aquatech Cluster og Trøndelag fylkeskommune.

– Mange baller er blitt kastet opp, noen av dem konkrete leads, og det er disse vi følger opp først. Så dukker vi ned i de langsiktige prioriteringene etter hvert. Å matche bedrifter for grønne, sirkulære og lønnsomme verdikjeder, bidra til kommersielle initiativer, det er essensen i prosjektet, forklarer hun.

Denne dagen har vi fått besøk av SpareBank 1 SMN. Sammen med Trøndelag fylkeskommune finansierer de BioVerdi 2.0 prosjektet.

– Vi skal være en pådriver for grønn omstilling, sier Hilde Sem Lykke, leder i avdeling for samfunnsutbytte i banken.

Og hun forteller at de stadig er på let etter grønne samarbeid, at de ønsker input på prosjektideer og på hva som rører seg i markedet innenfor sirkulærøkonomi.

Én av ideene hun fikk presentert denne dagen handler om en teknologi som kan gi mange muligheter for å gjenvinne råstoff.

 

Et verktøy for samarbeid

Under en workshop arrangert i fjor vår samlet BioVerdi prosjektet opp mot førti potensielle kunder, FoU-, råstoff- og teknologileverandører for å identifisere konkrete prosjekter for verdiskaping. Her presenterte Erling Olstad en separeringsteknologi som kan skille harde og myke fraksjoner.

– Idémyldringen blant aktørene startet umiddelbart, og siden da har det vokst på seg med nye leads og initiativer, forteller Erling Olstad fornøyd. Han er også blitt sluset inn for demo i et EU-prosjekt.

 

Hvorfor BioVerdi?

Målet er at Trøndelag og Midt-Norge blir en enda mer attraktiv region for grønne og bærekraftige etableringer og investeringer på tvers av jord-, skog- og havnæringene.

– Og vår region har naturgitte fortrinn for å lede an i biobasert verdiskaping, forteller Kjersti Kinderås.

Hun er klyngeleder i WoodWorks! Cluster og har det administrative ansvaret for BioVerdi. Kinderås er én av initiativtakerne, i et prosjekt som har røtter tilbake til 2018. For Trøndelag fylkeskommune har lenge hatt bioøkonomi høyt oppe på agendaen.

– Prosjektet og resultatene vi har nådd så langt ville ikke vært mulig uten engasjement og støtte fra fylkeskommunen, og nå senere SpareBank 1 SMN. Likedan, et offensivt næringsliv har vært helt avgjørende, forteller Kinderås.

 

Hvordan skaffe store nok volum til fôr basert på restråstoffer?

Fôrforprodusenter ønsker å utvikle bærekraftig fôr, men er avhengig av store volum restråstoffer. Tilbyderne er mange, men utfordringen ligger i gapet mellom behov og tilgjengelig volum. Kari Thyholt og hennes prosjektkollegaer ønsker å utvikle tiltak for å gjøre flere småvolum restråstoffer og lavtrofiske organismer relevante som storvolum til råstoff i fôr. Riktig og jevn kvalitet blir viktig her.

– Det er et langsiktig arbeide, men det et viktig industrisamarbeid som må til om vi skal klare å løse utfordringen vi står i, forteller Thyholt.

 

Koblingsboks mellom aktørledd i verdikjeden

Et annet langsiktig prosjektmål er å få opp et informasjonssystem som vil muliggjøre deling av rest- og avfallsprodukt og teknologier mellom aktører.

– Idéflommen fra møter mellom ulike aktører fra ulike næringer har forsterket behovet for bedre kjennskap til markedsmulighetene, forteller Kari Thyholt.

Den energiske prosjektlederen gir oss et innblikk i alle konkrete initiativer prosjektet jobber med, og poengterer samtidig at initiativene naturlig nok er i en innledningsfase.

– Det er veldig interessant å se hva dere jobber med, her har dere virkelig mye bra på gang, sier Hilde Sem Lykke fra SpareBank 1 SMN.

– Vi ønsker at prosjekter vi er involvert i skal kunne motivere flere bedrifter til å tenke mer sirkulært og bærekraftig, så dette blir spennende case å følge med på videre, avslutter Lykke.