Webinar

Frokostwebinar: Biosikkerhet ved laksens overgang fra ferskvann til sjøvann

  • Dato10. april, kl. 09:00-09:45
  • StedDigitalt
  • Bindende påmeldingNei
  • KontaktpersonKari Thyholt | kari@fi-nor.no
  • ArrangørNCE Aquatech Cluster
placeholder

Første webinar i serien «Biologikunnskap for teknologiutviklere»

Her vil dyktige forskere fra NIVA og SINTEF Ocean formidle high lights fra to FHF-prosjekter på hvordan teknologiutforming kombinert med drift kan påvirke laksens mikrobiota, velferd og helse i overgangen fra ferskvann til saltvann.

NIVA med samarbeidspartnere har i prosjektet MikroRAS studert konsekvensene av partikkelbelastning i overgangen fra ferskt til salt vann i RAS. SINTEF Ocean med samarbeidspartnere har forsket på risiko rundt biosikkerhetsrutiner i RAS-anlegg og transport av fisk med brønnbåt. Med hygienisk design kan teknologene bidra til at brukerne får ivaretatt biosikkerheten.

Webinaret er primært for medlemmer av NCE Aquatech Cluster og våre søsterklynger.

 

Meld deg på her! 

 

Program

9:00 – 9:05 Velkommen

9:05 – 9:20 «Renhold virker der man kommer til. Utfordringer og løsninger for teknologidesign, plass og tid.» Kristine Vedal Størkersen, forskningsleder, SINTEF Ocean

9:20 – 9:35 «Partikler i RAS, hva er konsekvensene for fisken?» Sara Calabrese Forsker/ Researcher– Seksjon for Akvakultur, NIVA.

9:35 – 9:45 Avsluttende diskusjon

Omtale av prosjektene på FHF’s nettsider:

Økt biosikkerhet gjennom bedre forståelse for smittestoff og desinfeksjonsmuligheter i systemer for smolt (smittekontroll)

Se også bakgrunns-sak: https://www.sintef.no/siste-nytt/2025/rett-renhold-fungerer-hvis-det-prioriteres/

Mikrobiota assosiert med atlantisk laks i overgangen fra ferskvann til sjøvann i RAS: Effekt av høy/lav partikkelbelastning og konsekvenser for fiskevelferd og –helse (MikroRAS)

Mer om webinarserien: «Biologikunnskap for teknologiutviklere»

Webinarseriens formål er å formidle forskning som kan bidra til at fiskens biologi i økende grad hensyntas ved teknologiutvikling.

Temaene handler om hvordan teknologi kan optimaliseres og brukes for best mulig fiskehelse og velferd.