22/05/2025
Erfaringsdeling om termisk avlusingGode diskusjoner da klynga, i samarbeid med ScaleAQ, inviterte leverandører og brukere til faglig erfaringsutveksling om håndtering av lakselus.

Termisk avlusing, med tilhørende utstyr og håndtering, er en mye brukt metode i kampen mot lakselus. Under samlingen ble det delt erfaringer og diskutert hvordan teknologien kan brukes mer effektivt. Torstein Kristensensen, leder for biologi i ScaleAQ, viste fram eksempel på utstyr i sitt innlegg.
– Det er verdifullt å få nye perspektiver fra folk med ulik bakgrunn. Vi trenger også forskningen som nå pågår på feltet, sier Kristensen. Han understreker viktigheten av å utfordre dagens praksis og legge bedre til rette for optimal bruk av teknologien.
Leverandører etterlyste flere oppdrettere
Martin Haugmo Iversen, gruppeleder akvakultur ved Nord universitet, ga råd basert på funn fra FHF-prosjektet TermVel.
– Veldig mye spennende resultater fra forskning, som vil komme framover, sa Lisa Sandvik fra Aquagen.
Men både hun og kollega Asle Hammerdal savnet flere oppdrettere i rommet.
– Jeg hadde håpet på flere med hands-on erfaring, som jeg ikke selv har, sa Sandvik. Kollega Asle Hammerdal var enig:
– I store selskap så syns jeg det er rart at de ikke har mulighet til å komme på et slikt arrangement.
Kunnskapsløft for tryggere avlusing
Funn fra SAMLUS, et annet FHF-prosjekt som sammenligner avlusingsmetoder, ble presentert av Anna Solvang Båtnes, førsteamanuensis ved Institutt for biologi, NTNU. Hun er også del av FHF-prosjektet Lusepraksis (Beste praksis for forebygging og kontroll av lakse- og skottelus).
Lusepraksis tar for seg det meste av tiltak og praksiser rundt lus. Prosjektet har partnere som NTNU, BDO, Havforskningsinstituttet, Åkerblå, DNV og Deakin University.
Fra erfaring til beste praksis i lusehåndtering
Nå har prosjektet lansert en nettside med omfattende informasjon for både oppdrettere og andre brukere av avlusingsutstyr.
– Vi har samlet all tilgjengelig kunnskap – fra vitenskapelige artikler til rapporter og næringens egne erfaringer med de ulike tiltakene, forteller Anna Solvang Båtnes.
– Her kan du finne de store linjene, samtidig som du kan dykke ned i kunnskapsdetaljene, avslutter Båtnes.
Her finner du lusepraksis.no




