31/08/2023
Hvor gyter fisken om tyve år?Hvordan kan vi sikre pålitelig og tilstrekkelig data for kartlegging av gyteområder langs kysten av Norge? Studentgruppas løsning på dette sikret Sigurd Nash Reksen, Hanna Sannes og Fahim Anwar seieren i årets Studentcamp i Trondheim.
Tolv studenter fra ulike studieretninger deltok på Studentcamp under Nor-Fishing. De ble delt inn i grupper, og fikk to dager til å komme opp med en problemstilling og løsning. To hardtarbeide og intense dager, hvor bistand fra mentorbedriftene Mørenot, Hampidjan, ScaleAQ og CFlow kom godt med.
– Å være mentorbedrift gir en unik mulighet til å dele kunnskap og erfaring med studenter. Det er veldig inspirerende å møte flinke studenter som ønsker å jobbe med løsninger for fremtidens fiskeri- og havbruksnæring, sier mentorene June Valla og Hanne Digre fra ScaleAQ.
Tid for kåring kåring
Spente studenter pitchet følgende problemstillinger/løsninger:
Gruppe 1: Next gen data: For en bedre forvaltning av både fiskeri og havbruk, må vi tette kunnskapshull. Ved å samle inn og streame data fra forskjellige sensorer til en sentral hub som er tilgjengelig for alle, kan vi unngå overfiske og beskytte gyteområder.
Gruppe 2: Fra avfall til energi: Gjør avfall om til energi! Denne gruppen foreslår fabrikker som konverterer slam, slagg og døde fisk til biodrivstoff og elektrisitet, noe som gjør avfall verdifullt og lønnsomt.
Gruppe 3: AI for smartere arbeid: Hvordan kan AI gjøre oss smartere i arbeidet? Ved å samle fragmenterte data og mate dem inn i AI-systemer, kan vi tette kunnskapshull, få omfattende innsikt og optimalisere driften.
Gruppe 4: Bærekraftige standarder: Avfall fra fiskeri er den største plastforurenseren i havet. Denne gruppen foreslo en plattform for å forbedre logistikken for avfallshåndtering, og for sikre at fiskeutstyr resirkuleres riktig.
Så var det opp til juryen å kåre en vinner. Jurymedlemmene Fredrik Christensen (Blått Kompetansesenter), Frank Norbeck (Ungt Entreprenørskap) og Heidi Glørstad (Frøya kommune) pekte ut gruppe 1 som vinner, og begrunnet det slik:
«Vinnergruppa har utmerket seg med et tema som handler om å jobbe sammen for å skape kunnskapsutvikling – utvikling som vil ha merverdi for hele verdikjeden. Juryen mener studentene tar tak i et tema som et viktig for bærekraftig og trygg vekst framover. Studentene viser at de har god forståelse for markedet i bransjen, og de presenterer en innovativ videreutvikling av eksisterende teknologi. De har et tydelig bærekraftfokus både i problemdefinisjon og løsning. Et videre arbeid med vinnergruppas løsning, vil være svært velkomment.»
– Det var en flott opplevelse, sier en begeistret Fahim Anwar. Og vi er takknemlige for mentorene som har hjulpet oss med å forme vår idé ved å dele sin bransjekunnskap og profesjonelle innsikt.
Tom Christian Dahl fra Cflow var én av mentorene som fulgte vinnergruppa tett. Også han er imponert over hva studentene har fått til på kun noen få dager:
– I dag har superdyktige studenter pitchet sine løsninger på store spørsmål knyttet til fiskeri, akvakultur og bærekraft. Og som mentorbedrift har vi kommet tett på studenter med den ferskeste kompetansen innen vår bransje. Samtidig, og like viktig, vi får verdifulle innspill fra studenter fra andre studieretninger – studenter som ønsker å bidra til bærekraftige løsninger og utvikling.
– Samarbeid og oppgaveskriving med næringen åpner muligheter
Mentor Marthe Amundsen Brodal, i dag bærekraftsdirektør i Hampiðjan Group, ble selv kjent med havbruk og fiskeri via en tilfeldighet. Hun kom i kontakt med Mørenot som utfordret henne på bærekraft og digitalisering. Det ble masterskrivng, jobbtilbud og flytting. Ikke rart hun snakker varmt om betydningen av møteplasser mellom studenter og bedrifter.
– På indøk (Industriell økonomi) hvor jeg gikk, var det ingen som snakket om fiskere, og det var ingen som snakket om akvakultur. Det var helt tilfeldig at jeg kom i kontakt med Mørenot og etter hvert flyttet til Ålesund. Derfor prøver jeg selv å motivere studenter til å bli kjent med næringen, og gjerne på arenaer som dette, sier Marthe Amundsen Brodal.
Studentcampen er et samarbeid mellom Nor-Fishing, NCE Aquatech Cluster og NTNU, i regi av Brohode Havbruk 2.0 prosjektet. Og vil du lese mer om sommerens Studentcamp, kan du kikke innom Nor-Fishing.