01/09/2022

Ideen om vimpelnot for raudåte sikret dem seieren

Tine-Marie Hofstad, Brage Taraldsen og Nikolai Vestbøstad stakk av med seieren i innovasjonskonkurransen for studenter under Nor-Fishing.

Da startskuddet for årets Nor-Fishing gikk, ble innovasjonskro for studenter arrangert for første gang – en innovasjonskonkurranse arrangert av Nor-Fishing, Ungt Entreprenørskap Trøndelag og Brohode Havbruk 2050.

Studentene, som var fra forskjellige utdanninger, ble delt inn i grupper og fikk tre dager til å komme med en løsning på en problemstilling. De hadde valget mellom to problemstillinger:

1: Hvordan kan vi i fremtiden utnytte nye arter/lite utnyttede arter?

2: Hvordan ser fremtidens forvaltning av fisk ut? Hvordan kan vi skape balanse mellom økonomisk profitt og bevaring av miljøet?

I løpet av disse tre dagene hadde studentene også hjelp fra mentorer fra Mørenot, Selstad og Frøy.

Etter tre dagers intenst arbeid ble studentenes ideer presentert under Studentdagen på Nor-fishing. Noen timer etter presentasjonen, ble vinneren kåret på Forskningstorget.

– Vi har hatt tre flotte grupper som har jobbet hard denne uka, og i dag tidlig fikk vi høre pitchen til to av disse gruppene. Det var to veldig gode pitcher, og konkurransen var hard.

Det sa Margrèt Alsvik da hun på vegne av juryen og Nor-Fishing skulle avsløre hvilken gruppe som stakk av med seieren.

– Det var et veldig tett race, for begge pitchene var veldig gode. Begge gruppene hadde løst sin problemstilling på en god måte, og kommet fram til en god og innovativ løsning. Vi i juryen slet med å velge en vinner, fortsatte Alsvik.

– Men den gruppa vi til slutt landet på å kåre til vinner, er den gruppa vi mener hadde den mest innovative og unike løsningen. Vinneren er derfor gruppa som hadde ideen om ei vimpelnot for raudåte, annonserte Alsvik

I tillegg til heder og ære, vant studentene 10 000 kroner.

– Et helnorsk produkt

Hofstad, Taraldsen og Vestbøstad er alle studenter ved NTNU. Hofstad er utdannet næringsmiddelingeniør og tar nå en master i HMS, mens Vestbøstad og Taraldsen går andre- og tredjeåret på havbruksingeniør. Kombinasjonen av disse tre viste seg å være en suksess.

– Vi har designet en mye mer effektiv og passiv måte å ta fangst av raudåte. Rødåte er et lite dyreplankton som inneholder masse proteiner, og mange gunstige fettsyrer.

Det forteller Brage Taraldsen, en av deltakerne på vinnerlaget.

– Den fangsten som er i dag, er så liten at det bare brukes i high end-produkter, som for eksempel sminke og kosttilskudd. Med ideen vår så kan man ekspandere fangsten, og bruke raudåte som fiskefor. På den måten får man en mer bærekraftig havbruksnæring ved å bytte ut soya, som er dyrket på nedhugget regnskog, med raudåte, fortsetter Taraldsen.

– I tillegg blir det et helnorsk produkt fra norske fjorder, legger Hofstad til.

De har tro på at deres idé vil være positivt for havbruksnæringa.

– Med vår idé vil havbruksnæringa få enda et ben å stå på, og vil bidra til næringslivet langs kysten.

– Hvordan kom dere på ideen?

– Jeg skal begynne å skrive en masteroppgave sammen med SINTEF, og deres prosjekt CalaFeed og SINTEF. De har et prosjekt som handler om utnyttelse av raudåte. I tillegg nevne en av mentorene dette med utfordringer knyttet til raudåte, forteller Hofstad.

– Meld dere på!

I år var første gang det ble arrangert en slik konkurranse for studenter under Nor-Fishing. Dersom konkurransen blir gjentatt senere, har de tre studentene en klar oppfordring til andre studenter.

– Meld dere på! Og gjerne studenter fra mange forskjellige studieretninger, sier Hofstad.

– Det har vært kjempespennende å være med, og vi har lært så mye. I tillegg har vi fått veldig god hjelp av både mentorene og Ungt Entreprenørskap. I tillegg har vi hatt tilgang til alle selskapene som er på Nor-Fishing, så vi har hatt mulighet til å stille mange spørsmål, legger hun til.

– Er man nysgjerrig på både havbruks- og fiskerinæringa, er dette en perfekt arena å tilegne seg kunnskap om disse næringene. I tillegg har man mulighet til å få et stort nettverk, sier Taraldsen.