19/02/2025

– Mer individuelt ansvar og mindre kollektiv avstraffelse?

Statssekretær Even Tronstad Sagebakken vil ikke lekke for mye av arbeidet med ny havbruksmelding, men bekrefter at en insentivstruktur er oppe til vurdering.

Sammen med Karoline Skaar Amthor i Sjømat Norge og Ingunn Sommerfelt fra Veterinærinstituttet, deltok han på SmartSjø konferansen i Trondheim. Panelet var invitert for å snakke om framtidens fiskehelse, omdømmebygging og tillit.

– Selv om 2024 har vært et drittår, på mange måter, og selv om næringen har måttet tåle mye kritikk – og det med rette, så føler jeg at det er et taktskifte og en positiv stemning. Jeg er veldig glad for å høre Ingunn Sommerseth snakke om positive trender her i dag.

Det sier Karoline Skaar Amthor, fagsjef Miljø og Helse i Sjømat Norge. Hun mener det er bedre å sitte med følelsen av at du har gjort det du kan for å påvirke utfallet, selv om det kanskje ikke ble slik du ønsket.

– Det er handlingene dine som er avgjørende, det er de som betyr noe. Og det er faktisk det, som i rettslig forstand, skiller det akseptable fra det uakseptable, sier hun.

 

Hun trekker fram tre viktige punkter for ivaretakelse av velferd:

  • Holdninger og kultur. Du må sikre at gode holdninger og kulturen i selskapet forankres fra ledelse til merdkant – og tilbake.
  • Godt forankret enighet om hva som er riktige valg. Forstå hva som ligger bak valget. Enighet mellom forskning, næring og myndigheter om hva som er riktig å gjøre i ulike situasjoner, det er en viktig diskusjon og dialog.
  • Planer og systemer som legger til rette for kontroll.

 

– For å øke den kollektive tilliten, må vi øke andelen som tar gode valg

Det sier statssekretær Even Tronstad Sagebakken i Nærings- og fiskeridepartementet. Også han snakker om viktigheten av internkontrollsystem, det strukturerte og systematiske arbeidet:

– De som gjør en vurdering etter hver syklus, de som gjør erfaringer, implementerer det i driften, tar det med seg – det er en tendens til at det skjær færre uhell hos disse aktørene. Så ja, det handler om å skape gode rutiner og god kultur.

Han snakket videre om at de aller fleste som driver med oppdrett, de gjør det ryddig, ordentlig og bra. Sagebakken var likevel klar på at det er en litt for stor andel som har tatt ukloke valg, og som har fått konsekvenser.

– Det er synd, for det gir en massiv oppmerksomhet og det går ut over hele næringa.

Det blir derfor viktig å øke andelen som tar gode valg langt oftere, og minimere andelen dårlige, sier han.

– Vi ønsker å rette innsatsen inn mot de som bevisst eller ubevisst tar dårlige valg, når vi skal stimulere til økt velferd og mer bærekraft, avslutter Sagebakken.

 

Vi trenger langt mer armslag

Svein-Gustav Sinkaberg, daglig leder i Sinkaberg, var invitert for å dele sine erfaringer og fortelle om kulturen bedriften har for å satse på FoU.

– Men ikke én søknad går igjennom uten et avslag først, og sånn kan det ikke være, sier Sinkaberg, som beskriver en hverdag med overbyråkratisering.

– Om du hadde fått ett ønske oppfylt for en enklere utvikling av næringa, hva ville det vært, spør konferansier Kristin Langeland fra Sjømat Norge:

– Vi må ha mer kompetanse om hva dette faktisk handler om, og ikke så mye politisk spill rundt. Det er vel ingen næring i landet som er mer opptatt av villaksen enn havbruksnæringa. Det må egentlig alle forstå. Vi har ingenting igjen for at den skal bli utryddet. Vi må ha mer dialog, være litt mer ærlige om hva som er de virkelige problemene. Ta med alle aspekter, ikke låse oss på én ting.

 

Ungdom, innovasjon, studenter og rekruttering

Når næringsliv og akademia samles til havbrukskonferanse, så møter du også innovativ ungdom som satser på en framtid innen nettopp havbruk.

– Vi har laget en bærekraftig, effektiv, lønnsom og mindre skadelig avlusingsmetode, forteller Kristina Magnussen.

Hun er elev ved entreprenørskapslinja på Thora Storm vgs. Sammen med Sonja Skjetne, Roald Edvardsen og Garbiel Einmo har de etablert SalmonSolutions AS.

– Mange har kommet til standen vår disse dagene, vist interesse for løsningen. Det synes vi er gøy, sier en begeistret gründer.

 

Stas og kult å være på Britannia på SmartSjø

Og det handler om lakselus, også for et imponerende lag av syvendeklassinger fra Nidarvoll skole i Trondheim. Og de vekket så visst manges nysgjerrighet.

For elevene har sikret seg plass i verdensfinalen i FIRST® LEGO® League i Houston, USA. Dette er en av verdens største teknologi- og kunnskapskonkurranser for barn og unge mellom 6 og 16 år, og her utfordres deltakerne til å finne innovative løsninger på reelle problemer. Elevenes løsning er en autonom undervannsrobot (AUV) utstyrt med blå laserteknologi, designet for å fjerne lakselus direkte fra villaksen.

 

Brohode Havbruk

Ni master- og bacherlorstudenter fra NTNU presenterte sitt arbeid, en av dem Amund Skjellstad som i samarbeid med Sintef Ocean skriver masteroppgave med tittelen «Heart Rate Variability as proxy for stress in Atlantic Salmon”.

Han forteller at det har vært to inspirerende dager:

– Jeg syns mange forskjellige interessante ting har blitt belyst. Når du sitter og leser på ting, forskningsartikler og sånn – så er det fort gjort å glemme litt av at dette faktisk er en næring det skjer litt ting i. Så ja, jeg har blitt inspirert, sier en fornøyd masterstudent.