30/01/2024

Rekord for Havbruks-, service- og teknologikonferansen

Den årlige samlingen til Sjømat Norge og NCE Aquatech cluster bikket 200 påmeldte.  — Aldri før har vi vært så mange, sa klyngeleder Kristian Henriksen da han sammen med Randi Grøntvedt og Ole Fretheim fra Sjømat Norge kunne åpne konferansen i en fullsatt Britannia Hall.

Tema første dag var både politikk, fiskehelse og fiskevelferd, rekruttering og kompetanse, og historien og fortellingen om norsk havbruk. Og litt grunnrenteskatt.

Statssekretær Kristina S. Hansen fra Nærings- og fiskeridepartementet forsvarte den siste som en «rettferdig og godt begrunnet skatt». Hun annonserte også havbruk til havs som det som kan bli et helt nytt kapittel for havbruksnæringen. Regler og rammebetingelser er nå under arbeid i departementet.

— Laksen er motoren i norsk sjømateksport, fastslo hun. Laks utgjorde i fjor 70 prosent av sjømateksporten.

— Hvem skal fortelle historien om havbruk til havs? Jørgen Fjeldvær fra Museene i Trøndelag, og utfordret næringen til å bidra for å få realisert et nasjonalt havbruksmuseum.

— Ingen statlig tiltakspakke kunne ha levert det havbruksnæringen har levert. Det er lys i husa. Det er for lite kommunisert, fremholdt Fjeldvær. Han mener oppgaven til et nasjonalt havbruksmuseum er å fortelle historien, utfordre samtiden og prege fremtiden. Med historiske filmklipp og bilder viste Fjeldvær den formidable utviklingen i næringen, men samtidig at en del utfordringer er de samme i dag som for 40 år siden.

Ståle Økland fra AKVAgroup fokuserte også på at næringen trenger gode ambassadører og folk som heier på det næringen får til.

Til sammen bidro 18 deltakere på scenen på første dag.

Kristian Henriksen, Ole Fretheim og Randi Grøntvedt åpnet konferansen
Statssekretær Kristina S. Hansen
Kristin Langeland ledet årskonferansen
Jørgen Fjeldvær fra MIST
Ståle Økland, AKVAgroup
Lone Flyholm, Sjømat Norge
Audhild Blomsø, OptoScale
Alexandra Neyts, NTNU og Martin Søreide, ScaleAQ
Halvor Mortensen, VAL VGS
Kirsten Gustad Fossan, Nord universitet
Øyvind Andre Haram, Nina Iversen, rektor ved Øyrekka folkehøgskole, Oda Mortensen, elev ved Øyrekke folkehøgskole
Geir Ove Ystmark og John Arne Moen