06/01/2025

Thora Storm elever satser på havbruksnæringa

Kan kjøleposer av alger bli en ny og bærekraftig løsning for avrenningsproblematikken under transport av fisk?

Ja, så absolutt, mener ungdomsgründerne fra entreprenørskapslinja ved Thora Storm vgs. Og de er ikke alene om å ha tro på sin forretningsidé. Det siste året har de vunnet flere titler i både fylkesmester- og norgesmesterskap. De kan smykke seg med titler som «Beste sosiale entreprenør», «Beste ungdomsbedrift», «Beste innovative vare/tjeneste», «Beste samarbeid med næringslivet» og «Størst verdiskapingspotensial». Under Europas største entreprenørskapsfestival for ungdomsbedrifter og studentbedrifter, kom de blant topp fem. Det er neimen ikke småtteri. Og forteller vi i tillegg at de vant juryprisen under Gründerdagen i Trondheim rett før jul, ja da blir dere helt sikkert som oss – imponerte!

Ungdommene bruker både skoletid og fritid til utvikling og satsing.

 

Samarbeid med Sintef

Utilstrekkelig kjøling av fersk fisk før pakking og ising fører til at en betydelig menge av isen smelter under transport. Dette er et kjent problem, og flere leverandører har de siste årene utviklet emballasje med kjølegele, også kalt gel ice.

– Uten gel ice som emballasje smelter og renner det ut mye vann, slam og blod. Det er trafikkfarlig, i tillegg til å være lite effektivt, forteller Ida Sivertsen.

– Du kan erstatte fem kilo av vanlig is med to kilo gel ice, noe som gjør at du kan transportere ti prosent mer fisk under hver transport, supplerer Petter Nilen.

Men selv om dagens gel ice løsninger er mer effektive og mindre trafikkfarlige, er de lite bærekraftige, mener AquaGuard. Målet er å tilby en bærekraftig løsning som kan erstatte dagens løsninger hvor plast og kjemikalier brukes.

– Sammen med Sintef utvikler vi en biologisk nedbrytbar pose av alger som gel icen kan pakkes inn i, forteller Peder Waatland.

Og får de til dette, har de stor tro på at produsentene vil velge nettopp deres bærekraftige løsning.

 

Ungdomsbedrift blir aksjeselskap

Nylig fylte den første av dem atten. En milepæl i seg selv, men for gründerne blir det å kunne etablere aksjeselskap også en viktig begivenhet.

– Da vil det også åpne seg flere muligheter i innovasjonsappratet, sier Ida Sivertsen.

Ungdommene er ivrige på å lære om hvordan klynga og bedriftsnettverket jobber sammen.

– Innovasjonssamarbeid er nøkkelordet for våre klyngeaktiviteter. Samtidig er det å bidra til økt kunnskap og til rekruttering for næringa også viktig, forklarer prosjektrådgiver Kari Thyholt.

Klynga takker for et inspirerende besøk, og vi ønsker gründerne lykke til med å realisere sin bærekraftige løsning for havbruksnæringen.