Siste nytt fra SMARTER-prosjektet

 

En av de største kildene til mikroplast fra akvakulturindustrien er nettene som brukes i oppdrettsanleggene. Andre kilder til mikroplastutslipp er blant annet fôringsrør og tau. SMARTER står for “Surveying microplastic release from aquaculture nets and ropes using different technologies for emission reduction”.

 

Det FHF-finansierte prosjektet, som ledes av SINTEF Ocean, ble startet våren 2023. Her vil du finne siste nytt fra prosjektarbeidet.

Informasjon om prosjektpartnere, bakgrunn og mål for prosjektet, finner du her

Aqua Ice 2024 – Harpa, Island

Oktober 2024

Torstein Kristensen fra ScaleAQ, vår prosjektpartner, deltok på Aqua-ICE konferansen for å snakke om fremskritt som er gjort innen “tradisjonell” garnoppdrett. Et tema som gjorde det aktuelt å trekke fram SMARTER-prosjektet.

 

Foto: Arrangørbilde Aqua Ice

MICRO2024: Plastic Pollution from macro to nano

September 2024

Prosjektleder Andy Boot presenterer SMARTER-prosjektet på den årlige internasjonale MICRO konferansen, denne gang holdt på Lanzarote.

ScaleAQ på sitt intranett: Om deltakelsen i vårt forskningsprosjekt

September 2024

“ScaleAQ er en aktør som leverer mange forskjellige produkter av ulike plastpolymerer ut i markedet, og vi har behov for å vite mer om hvordan vi kan bidra til å redusere mikroplastutslippene fra bruk av vårt utstyr. Dette kan dreie seg om designvalg (ulike plastpolymerer), mer skånsom bruk, levetid og reperasjon av utstyr, teknologiskifter mm. Ikke minst må vi sikre at det brukte utstyret ender i en ny verdikjede der det resirkuleres etter endt levetid. Vi jobber langs flere spor for å forbedre oss. 

Et av disse er å delta i et FHF-finansiert forskningsprosjekt som kartlegger hvor mye mikroplast som produseres ved slitasje av ulike nottyper. I SMARTER-prosjektet har vi bidratt med notmaterialer til testing, og vi har tilrettelagt for utprøving i feltforsøk på Frøya denne høsten.

Når resultatene fra forskningsprosjektet er klart, skal vi sørge for at kunnskapen kommer til nytte i vårt eget forbedringsarbeid.”

ScaleAQ logo

Torstein Kristensen gjesteforeleser ved Nord universitet

September 2024

For oss er det viktig også å spre kunnskap om prosjektet også til studenter. Vår prosjektpartner ScaleAQ, og deres Torstein Kristensen (Head of Biology), besøkte derfor studenter ved Nord universitet for å presentere “Assessment of microplastic release from cleaning of aquaculture nets”.

World Aquaculture Society – AQUA2024 Copenhagen

August 2024

Andy Booth, vår prosjektleder i SMARTER, deltok på den årlige og svært godt besøkte AQUA konferansen i København med presentasjonen “Assessment of microplastic release from cleaning of aquaculture nets”.  Dette viste seg å bli en svært god arena for å spre kunnskap om vårt pågående arbeid.

SETAC Europe 34th Annual Meeting

Mai 2024

Prosjektleder Andy Booth deltok sammen med forskerkollega Stefania Piarulli på den årlige SETAC konferansen, denne gang arrangert i Sevilla. Her fikk de presentert resultater og hovedfunn fra SMARTER-prosjektet.

Studie av slitasje og mikroplast – vår 2024

Seniorforsker Heidi Moe Føre og forsker Stefania Piarulli, SINTEF Ocean

Vi har studert potensiale for mikroplast-utslipp fra tau med samme testutstyr som vi brukte på notlin våren 2023. Fra starten av ble det tydelig at tau generelt sett tåler mer slitasje enn notlinet. I testene framprovoserte vi likevel en betydelig slitasje på flere forskjellige typer tau og samlet opp mikroplasten vi produserte i en pumpe med to filter (500µm og 10µm). Deretter ble mikroplasten renset i en blanding av etanol og ultra-rent vann, før den igjen ble filtrert og veid på en svært nøyaktig vekt. Selv om vi produserte kun noen mikrogram mikroplast i hver test, fant vi ut at veiing er en god måte å måle mengden mikroplast på. Resultatene kan vi bruke til å sammenligne mikroplastutslipp fra de forskjellige tauene vi har testet.

Denne studien av slitasje og mikroplast inkluderte tre tau som er vanlig brukt i nøter, og i tillegg et brukt tau og et tau fra resirkulert materiale. Vi inkluderte også et nytt type tau i studien i ren polyetylen. Det ble forsøkt å påføre coating på et par av tauene, men det ble ikke særlig vellykket da det ble et ujevnt resultat og tauene stivnet i en kveil. I ei not vil tauene være sydd inn i notlinet, så det er ikke samme problem, selv om det også fortelles at coating ofte ikke fester like godt til tau som notlin. Når i tillegg funn fra tester med notlin indikerte at coatingen vi brukte sannsynligvis ikke vil redusere mikroplast fra slitasje, ble det bestemt at vi ikke vil undersøke coating på tau som et tiltak mot mikroplast videre i dette prosjektet.

Presentasjoner og gjesteforelesning

  • Booth, Andy: Degradation of plastic materials in the natural environment: Mechanisms, importance and implications. Guest lecture at the University of Vienna; 14.12.2023, Vienna, Austria
  • Booth, Andy: Plastic, Microplastic and Nanoplastic Research at SINTEF Ocean. Microplastics Workshop for Early Career Researchers; 12-17.11.2023. Ascona, Switzerland
  • Booth, Andy: Scientists Unite! Improving hazard assessment of microplastics. Invited presentation at satellite event organised as part of the UN Ocean Decade Conference; 08-12.04.2024

Testingen har startet!

Vår 2023

I våres sparket vi i gang SMARTER-prosjektet, og arbeidet er godt i gang. De første testene har allerede startet.

Slitasje fra høytrykksspyling er identifisert som en viktig utfordring. I SMARTER gjennomfører vi en sammenlignbar sliteprosedyre ved å bruke en slitemaskin designet spesielt for garn og tau.

Denne maskinen består av en roterende trommel dekket av en slipende overflate, og en vanntank for å sikre at testene utføres i våt tilstand. Slitetestene vil tillate sammenligning og kvantifisering av sliteegenskaper, spesielt mikroplastfrigjøring, av forskjellige nettmaterialer og belegg.

Vannet i slitemaskinens vanntank blir så filtrert for å samle opp mikroplast, for deretter å kvantifiseres og karakteriseres.